$swf_path = "images/swf/";
$licz = rand(1,2);
// baner wysyłka gratis
//$banner_src = $swf_path.'wysylka_gratis';
?>
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
MORFIX User

|
Wysłany: 2008 12 07 02:18 Temat postu: |
|
|
A tłumacz się i pisz jak to ja nie jestem a jaki ty nieomylny. Wymyśl coś więcej... bo chyba za mało dopowiedziałeś o sobie w superlatywach.
Dawaj Szanowny Forumowiczu.
|
_________________ Kocham kulturystykę i ćwiczenia siłowe.
www.globallifedirect.com.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rudy Pomocnik - Zdrowie

|
Wysłany: 2008 12 07 02:21 Temat postu: |
|
|

|
|
 |
Major_ User

|
Wysłany: 2008 12 07 02:22 Temat postu: |
|
|
miło się czytało początki tej dyskusji... ale teraz proponuję ją zakończyć 
|
_________________ Wojna o pokój to jak pieprzenie się w imię dziewictwa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gajowy Dirty South Reprezentacja

|
Wysłany: 2008 12 09 13:15 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich
Przepraszam ze kontynuje jak by nie było offtopa ale uważam że jest to sprawa dość ważna wyjaśnić pozostałym kolegą forumowiczą którzy nie mają nic wspólnego z medycyną co i jak.
Panie morfix nie wiem jakie szkoły Pan kończył ale wiedza jaką Pan przekazał jest prawie całkowicie sprzeczna z tą którą zdobyłem podczas studiowania fizjoterapii na jednym z polskich AWF-ów.
Znaczenie słowa terapia manualna są różne. Jedno to traktowanie TM jako specyficznej metody fizjoterapeutycznej. Drugi jako ogólny zbiur zabiegów wykonywanych na ciele za pomocą rąk. Choć drugi jest tak szeroki i nie specyficzny jak termin zupa.
Aby nazywać się fizjoterapeutą trzeba skończyć studia lic lub mgr na kierunku fizjoterapia.
Aby być masażystą trzeba skończyć 2 letnią szkołę pomaturalną i w żaden sposób nie są to te same zawody.
Nie ma czegoś takiego jak specjalizacja kręgarz. Można skończyć podyplomowo szkołę chiropraktyczną nauka trwa 5 lat. I właśnie Ci Chiropraktycy mają podstawy do przeprowadzania diagnostyki i zabiegów między innymi na kręgosłupie. Ewentualnie trzeba iść na specjalistyczny kurs z terapii manualnej (czytaj specyficznej metody fizjoterapeutycznej) po wcześniejszym uzyskaniu tytułu mgr z fizjoterapii lub lek. med. o specjalności rehabilitacja medyczna.
Pozdrawiam Gajowy
|
|
 |
MORFIX User

|
Wysłany: 2008 12 09 13:23 Temat postu: |
|
|
| Gajowy napisał: | Witam wszystkich
Przepraszam ze kontynuje jak by nie było offtopa ale uważam że jest to sprawa dość ważna wyjaśnić pozostałym kolegą forumowiczą którzy nie mają nic wspólnego z medycyną co i jak.
Panie morfix nie wiem jakie szkoły Pan kończył ale wiedza jaką Pan przekazał jest prawie całkowicie sprzeczna z tą którą zdobyłem podczas studiowania fizjoterapii na jednym z polskich AWF-ów.
Znaczenie słowa terapia manualna są różne. Jedno to traktowanie TM jako specyficznej metody fizjoterapeutycznej. Drugi jako ogólny zbiur zabiegów wykonywanych na ciele za pomocą rąk. Choć drugi jest tak szeroki i nie specyficzny jak termin zupa.
Aby nazywać się fizjoterapeutą trzeba skończyć studia lic lub mgr na kierunku fizjoterapia.
Aby być masażystą trzeba skończyć 2 letnią szkołę pomaturalną i w żaden sposób nie są to te same zawody.
Nie ma czegoś takiego jak specjalizacja kręgarz. Można skończyć podyplomowo szkołę chiropraktyczną nauka trwa 5 lat. I właśnie Ci Chiropraktycy mają podstawy do przeprowadzania diagnostyki i zabiegów między innymi na kręgosłupie. Ewentualnie trzeba iść na specjalistyczny kurs z terapii manualnej (czytaj specyficznej metody fizjoterapeutycznej) po wcześniejszym uzyskaniu tytułu mgr z fizjoterapii lub lek. med. o specjalności rehabilitacja medyczna.
Pozdrawiam Gajowy |
No bardzo mi przykro ale topór został zakopany i już teraz jakiekolwiek spekulacje są nie na miejscu.
Jest dobrze i kopać tematu nie trzeba. Ale co do tematu to fakt, masz racje. Zresztą na stonie podałem jakąś strone gdzie właścicielem jest fizjoterapeutą pan Tomasz Tittinger - i napisał mi że trzeba mieć licencjat lub mgr. - prawda prawda.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
rudy Pomocnik - Zdrowie

|
Wysłany: 2008 12 27 23:32 Temat postu: |
|
|
Wstawiam ciekawy artykul o kregarzach. Z gory mowie, ze nie robie tego po to zeby sie z kimkolwiek klocic, tylko po to zeby ostrzec wszystkich przed powierzaniem swojego zdrowia nieodpowiednim osobom.
O kręgarzach
Od kilku lat miewam uporczywe bóle kręgosłupa. Znajomy namawia mnie na wizytę u dyplomowanego kręgarza. Czy to dobry pomysł? Kim tak naprawdę są kręgarze?
Aneta W.
Zanim odpowiem na to pytanie, najpierw chciałbym wyjaśnić pewne nieporozumienia związane z bólami kręgosłupa. Otóż, tak naprawdę - choć może niektórym wyda się to dziwne - to nie ma takiej choroby jak „ból kręgosłupa”. Ból kręgosłupa jest jedynie sygnałem, wysyłanym przez nasze ciało, który informuje nas o procesie chorobowym, który może mieć swoje źródło w różnych częściach naszego organizmu.
Bóle kręgosłupa wcale bowiem nie muszą pochodzić od samego kręgosłupa, ale też - co bywa bardzo często – biorą się z nieprawidłowego ustawienia miednicy, połączenia szyjno-głowowego, z kończyn dolnych lub górnych. Najczęstszą przyczyną bólu kręgosłupa są: zablokowania i zmniejszona ruchomość stawów międzykręgowych, stawów krzyżowo-biodrowych, przykurcze mięśniowe, podrażnienia więzadeł oraz konflikty dyskowo-korzeniowe.
Nowoczesna medycyna oferuje bardzo wiele skutecznych metod leczenia bólów kręgosłupa. Niestety, w naszym kraju pacjenci z bólami kręgosłupa ciągle leczeni są przede wszystkim środkami farmakologicznymi, a gdy te nie pomagają – straszy się ich operacjami (często bezpodstawnie).
Ponieważ, jak już powiedzieliśmy, przyczyna bólów kręgosłupa może być różnorodna, dlatego potrzebna jest specjalistyczna diagnostyka. W tym celu najpierw wykonuje się badania obrazowe (zdjęcia rentgenowskie, tomografię komputerową albo rezonans magnetyczny). Badania te są wstępem do postawienia tzw. diagnozy biomechanicznej, której celem jest znalezienie przyczyny bólu, przez określenie ruchomości poszczególnych segmentów kręgosłupa oraz stawów kończyn, by znaleźć ewentualne zablokowanie, nadruchomość czy inną patologię. Zależnie od rodzaju nieprawidłowości, któremu towarzyszy ból, dobiera się sposób leczenia.
Diagnostyką biomechaniczną i leczeniem manualnym zajmują się certyfikowani terapeuci manualni. Terapeutą manualnym może zostać lekarz lub fizjoterapeuta po odbyciu specjalnych, trwających zwykle wiele lat, kursów (w Wielkiej Brytanii i USA są specjalnie uczelnie kształcące terapeutów manualnych). W Polsce mamy kilkudziesięciu dyplomowanych terapeutów manualnych, a liczba ich stale się powiększa. Terapia manualna polega na leczeniu odwracalnych zaburzeń ruchomości, które są najczęstszą przyczyną bólów kręgosłupa (ponad 90% wszystkich przypadków), jest więc alternatywą (albo przynajmniej uzupełnieniem) dla leczenia farmakologicznego.
A kim w takim razie jest kręgarz? Kręgarz to po prostu ludowy znachor, nie mający żadnych uprawnień, ani wiedzy do leczenia. Często są to osoby, które same niegdyś korzystały z leczenia u terapeuty manualnego, a teraz na własną rękę próbują naśladować to wszystko, co podpatrzyły. Pamiętajmy, że kręgarz to zwykle człowiek bez wykształcenia medycznego, który nie ma pojęcia o anatomii człowieka, o biomechanice, o diagnostyce obrazowej, o rozpoznawaniu wskazań i przeciwwskazań do leczenia. W krajach Europy Zachodniej prowadzenie działalności leczenia czegokolwiek bez stosownych uprawnień jest ścigane prawem. W Polsce, niestety, co rusz zobaczyć możemy szyld „dyplomowanego kręgarza” (na marginesie: tytuł „dyplomowany kręgarz” jest równie poważny, co „dyplomowany wróżbiarz z fusów” albo „dyplomowany degustator tanich win”)
Pomyślmy: czy z bolącym zębem poszlibyśmy do kowala? Na pewno nie. A przecież każdy z nas słyszał o ludowych kręgarzach, którzy „nastawiają” kręgosłupy i biorą się za leczenie wszystkiego, co nie zdążyło w porę uciec na drzewo.
Odpowiadając więc na Pani pytanie, doradzam wizytę u lekarza lub fizjoterapeuty, który ma uprawnienia do leczenia manualnego. Pamiętajmy, że sam dyplom fizjoterapeuty czy lekarza nie wystarczy!
Jest wiele różnych odmian medycyny manualnej. Do najbardziej znanych i cenionych należą metody: Cyriaxa, Lewita, Mulligana i Kaltenborna. Warto więc, zanim udamy się do kogoś, kto reklamuje się, że leczy bóle kręgosłupa, sprawdzić jego kwalifikacje. Chodzi tu przecież o nasze zdrowie.
Zapamiętajmy:
Kręgarz to ludowy znachor, nie mający żadnych uprawnień do leczenia manualnego kręgosłupa. Najczęściej nie ma on żadnego wykształcenia medycznego.
Leczeniem manualnym kręgosłupa i stawów zajmują się dyplomowani terapeuci manualni, którymi mogą zostać jedynie lekarze lub fizjoterapeuci po odbyciu cyklu specjalistycznych szkoleń.
Nie ma takiej choroby jak „ból kręgosłupa”. Ból kręgosłupa jest jedynie sygnałem, wysyłanym przez nasze ciało, informującym nas o procesie chorobowym, który może mieć swoje źródło w różnych częściach naszego organizmu. Dlatego sensowne leczenie musi polegać na leczeniu przyczyny bólu, a nie na samym jego uśmierzaniu.
tekst: Tomasz Borowski
Artykuł opublikowano na łamach "Gazety Kociewskiej" z dnia 30 czerwca 2008, (c) Tomasz Borowski
zrodlo: www.fizjopedia.pl
-----------------------------------------------------------------------------
Fragment innego artykulu:
w rozmowie z portalem tvn24.pl dr Cubała-Kucharska. — Praktycznie każdy, kto chciałby otworzyć tego typu działalność, może iść do urzędu gminy i się zarejestrować. Nie musi okazywać żadnych papierów, ukończenia żadnych szkół, posiadać żadnych dyplomów. Wystarczy, że zgłosi się jako zielarz, cudotwórca czy gabinet medycyny naturalnej i to jest rejestrowane z automatu — dodaje.
Skutki bywają opłakane. Pacjenci z problemami z kręgosłupem, którym działania domorosłych kręgarzy zniszczyły zdrowie. Ofiary podejrzanych pigułek odchudzających czy oczyszczających, skutecznych, ale uzależniających i niebezpiecznych dla życia. Ich „lekarze" spod znaku medycyny naturalnej nie ponoszą żadnej odpowiedzialności
- Żyjemy w kraju, który nieprawdopodobnie potrzebuje uregulowań w tym zakresie. Ale jest spory opór środowiska. Izby lekarskie dość niechętnie podchodzą do tematu medycyny naturalnej. Najchętniej by jej zakazali. Ale to niemożliwe — jesteśmy w UE i metody tam uznane powinny być tu też dostępne — mówi nam dr Cubała-Kucharska.
zrodlo: http://psr.racjonalista.pl/kk.php/t,5870
|
|
 |
MORFIX User

|
Wysłany: 2008 12 28 04:29 Temat postu: |
|
|
Doskonały artykuł Rudy !!!
Oj trzeba uważać, trzeba... aż sobie go skopiowałem do moich zbiorów.
Pozdrawiam
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
PERSEN User
|
Wysłany: 2009 01 02 12:16 Temat postu: |
|
|
A ja mam troszkę inne pytanie , czy taki Pas usztywniający plecy zakładany przed ćwiczeniami jest w stanie zapobiec kontuzji pleców ?
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pkacz ModTeam

|
Wysłany: 2009 01 02 12:56 Temat postu: |
|
|
Przed kontuzją pleców może zabezpieczyć tylko zdrowy rozsądek i poprawna technika. Taki pas może nieco wspomóc plecy przy najcięższych seriach.
|
_________________ Tłumacz - amator. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kurdt User

|
Wysłany: 2009 01 03 12:23 Temat postu: |
|
|
Witam!
Dołacze swoje pytanie do tego tematu bo nie ma co zakladac odrebnego.
Od jakiegos miesiaca utrzymuje sie u mnie bol plecow w dolnym odcinku. Nie wiem jak go dokladnie opisac, hmmm plecy staly sie moim zdaniem bardzo slabe - sam wyprost z pochylenia sie do przodu sprawia ze mnie troche boli i jest mia jakos ciezko sie wyprostowac, plecy sa jakby wiecznie zmeczone , chyba tak to najlatwiej opisac. Nie wiem co robic, czy isc do zwyklego lekarza, na przeswietlenie, czy szukac jakiegos specjalisty? 
|
_________________ Urodziles sie oryginalny, nie umieraj jako czyjas kopia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bakers User

|
Wysłany: 2009 01 03 12:42 Temat postu: |
|
|
| Kurdt napisał: | Witam!
Dołacze swoje pytanie do tego tematu bo nie ma co zakladac odrebnego.
Od jakiegos miesiaca utrzymuje sie u mnie bol plecow w dolnym odcinku. Nie wiem jak go dokladnie opisac, hmmm plecy staly sie moim zdaniem bardzo slabe - sam wyprost z pochylenia sie do przodu sprawia ze mnie troche boli i jest mia jakos ciezko sie wyprostowac, plecy sa jakby wiecznie zmeczone , chyba tak to najlatwiej opisac. Nie wiem co robic, czy isc do zwyklego lekarza, na przeswietlenie, czy szukac jakiegos specjalisty?  |
heh śmieszne ale mam od paru dni podobne objawy i tez nie wiem jak sobie z tym radzić smaruje różnymi maściami 2x dziennie i lekka poprawa jest ale nie zupełnie. 
|
_________________ Nigdy nie pozwól by inni mówili Ci co masz w życiu robić.To mój wybór.Moja droga ze wszystkimi dziurami,wybojami i zakrętami ! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dlugilugi User

|
Wysłany: 2009 01 22 13:32 Temat postu: |
|
|
to ja wam panowie powiem ze meczy mnie to samo...bol w odcinku ledzwiowym a dokładniej z prawej strony lekko nad miednica. bolu nie odczuwam gdy plecy sa wyprostowane wystarczy ze sie pochyle lub zgarbie lekko to czuje jak wszystko sie napina i bol jest masakryczny:( w piatek jade na przeswietlenie i zobacze co mi powie lekarz l-go kontaktu pewnie gdzies skieruje albo przeciwbolowe przepisze....po otrzymania rentgenu najprawdopodobniej wybiore sie do chiropraktyka przyjmujacego w szczecinie ciekawe czy on mi pomoze;/ moze ktos wie co to moze byc:(
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Major_ User

|
Wysłany: 2009 01 22 15:55 Temat postu: |
|
|
| dlugilugi napisał: | | to ja wam panowie powiem ze meczy mnie to samo...bol w odcinku ledzwiowym a dokładniej z prawej strony lekko nad miednica. bolu nie odczuwam gdy plecy sa wyprostowane wystarczy ze sie pochyle lub zgarbie lekko to czuje jak wszystko sie napina i bol jest masakryczny:( w piatek jade na przeswietlenie i zobacze co mi powie lekarz l-go kontaktu pewnie gdzies skieruje albo przeciwbolowe przepisze....po otrzymania rentgenu najprawdopodobniej wybiore sie do chiropraktyka przyjmujacego w szczecinie ciekawe czy on mi pomoze;/ moze ktos wie co to moze byc:( |
mam to samo, na rentgenie nic nie wykazało, ortopeda u którego byłem 2 razy i wydałem w chuj kasy powiedział mi, że może z wiekiem przejdzie- masakra., jedyne wyjscie to chyba fizjoterapeuta , aczkolwiek jak pisalem tez na poczatku tematu niech będzie- 'znachorka', pomogła mi, lecz ból powrócił, zapewne dlatego, że potrzeba kilku/kilkunastu wizyt.
|
_________________ Wojna o pokój to jak pieprzenie się w imię dziewictwa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kucjan User
|
Wysłany: 2009 04 23 23:00 Temat postu: |
|
|
Czy Panowie mają na myśli kłujący ból (taki sam jak przy niepoprawnie wykonanym martwym ciągu czy podciąganiu sztangi w opadzie tułowia?)
Ja borykam się z tym bólem od jakiegoś czasu i jest dość uciążliwy...
Odcinek ten, z prawej lub lewej strony boli - kłuje mnie nawet wtedy gdy idę po prostej drodze, nie mówiąc o wchodzeniu po jakiś pochyłościach..
Na treningu ból ten jest nie odczuwalny, jednak uprzykrza mi najprostszą czynność, jaką jest chodzenie, nie mówiąc o schyleniu się po coś i to mnie niepokoi...
Myślałem, że ból ten przejdzie, bo w przeszłości zdarzało się, że dzień, dwa doskwierała mi ta dolegliwość, jednak w tej chwili ból utrzymuje się już przez dłuższy czas...
Do niedawna miałem problemy z poprawną techniką wykonania ćwiczenia - podciągania sztangi w opadzie tułowia, mianowicie zbyt mocno wypinałem tyłek i usztywniałem kręgosłup, wtedy doskwierał mi właśnie ten ból...
Podobnie było wcześniej przy poprawnie wykonanych przysiadach ze sztangą...
Więc również jestem ciekaw co się dzieje???
|
_________________ Bez masy nie ma klasy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|