Krewetki królewskie

Coś na ząb...

Krewetki królewskie

Postprzez VeNgEaNcE » 2009 10 19 21:11

Mam pytanko odnośnie krewetek królewskich :) Mam nadzieję, że poniektórzy z was wiedzą o które chodzi :wink: Takie duże biało-czerwone. Są dosyć drogie bo cena wacha się miedzy 80gr. a 1zł. za sztukę.

Wie ktoś może ile mniej więcej jedna ma białka, kalorii i tłuszczu? :)
VeNgEaNcE
User
Avatar użytkownika
 
Posty: 8
Dołączył(a): 2009 10 18 10:40
Lokalizacja: L-ca

Postprzez Tyracz » 2009 10 19 21:33

Dobre jako alternatywa co jakis czas. Ale nie warto ich jesc na okraglo :) A co do wartosci to w necie poszukaj, bo na pewno jest :)
Tyracz
User
 
Posty: 901
Dołączył(a): 2009 03 26 20:47
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez emek_2006 » 2009 10 19 21:39

emek_2006
User
 
Posty: 229
Dołączył(a): 2009 01 14 17:31
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Mousie » 2009 10 20 10:46

Dlaczego nie warto ich jeść na okrągło? Oczywiście, pomijając kwestie ceny.
Mousie
User
Avatar użytkownika
 
Posty: 247
Dołączył(a): 2009 06 08 11:14
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Vito Corleone » 2009 10 20 14:08

Można je jeść na okrągło - kto mówi, że nie Mousie?
Mają ok 20 g białka i omega 3. Ja uwielbiam krwetki, najlepsze jadłem będąc w Egipcie - królewskie grilowane, ale takie ok 30 cm/szt...mniam...
Jak robicie krewetki?
Vito Corleone
User
 
Posty: 1061
Dołączył(a): 2009 01 07 14:07
Lokalizacja: Wawa

Postprzez Mousie » 2009 10 20 15:56

Tyracz tak napisał.

Ja też uwielbiam krewetki! Szkoda, że w Polsce nie mamy dostępu do świeżych owoców morza. Najbardziej lubię grillowane z dodatkiem czosnku i sosu sojowego. :twisted:
Mousie
User
Avatar użytkownika
 
Posty: 247
Dołączył(a): 2009 06 08 11:14
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Vito Corleone » 2009 10 20 16:40

Nie zauważyłem. Ja w tym roku grilowałem bardziej kulturystycznie i jak się znudziła pierś to były krewteki moczone natarte wcześniej oliwą i czosnkiem.
A jak mi się chce to robię tak:
-obieram krewetki (mogą być średnie lub duże, ważne żeby były świeże), kroję na 2-3 cm kawałki i smażę na oliwie z czosnkiem (duuużo czosnku)
Ważne jest, aby krewetki obsmażyc delikatnie, tak, żeby się nadawały już prawie do zjedzenia, ale nie za długo, bo będą gumowate...
- na patelni podmażam pierś pokrojoną w kawałki (kiedyś to była kiełbasa i powiem, że nawet mi bardziej smakowało to danie), wrzucam cebulę, paprykę i zalewam to pomidorami z puszki z ziołami, przyprawiam i duszę
-po ok 15-20 minutach (jak mam w domu) to podlewam białym winem wytrawnym i dodaję groszek konserwowy lub mrożony(tak, żeby nie było za zielono)
-na koniec wrzucam krewteczki i duszę pod przykryciem jeszcze z 10 min.
Najczęściej jem z makaronem pene (z mąki typ 2000 od jakiegoś czasu) :wink:

Można do tej potrawy dorzucić inne owoce morza jak ktoś lubi, ale najlepiej świeże, bo mrożonki wychodzą jak z gumy na koniec...Już lepiej samemu zamrozić, ale kupić świeże!
Vito Corleone
User
 
Posty: 1061
Dołączył(a): 2009 01 07 14:07
Lokalizacja: Wawa

Postprzez Tyracz » 2009 10 20 17:15

Mialem na mysli wysoka cene.
Tyracz
User
 
Posty: 901
Dołączył(a): 2009 03 26 20:47
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez kameleon30 » 2009 10 20 19:00

Mousie napisał(a):Najbardziej lubię grillowane z dodatkiem czosnku i sosu sojowego. :twisted:

Wiesz co dobre Mousie :) Niebo w gebie :)
Dobra opcja jest z krewetkami raz na jakis czas wrzucic je do menu-chcialoby sie czesciej-no ale fakt-cena nie sprzyja w tym wypadku ;) Z tego co zauwazylem to trzeba troche baczniej patrzyć na swiezosc krewetek przy zakupie (przynajmniej tam gdzie sie do tej pory zaopatrywalem nie schodzily chyba za szybko i czasami bylo widac ze "zbyt dlugo" juz leza. Oczywiscie mozna mrozone ale to jednak juz nie ten sam smak...
kameleon30
User
Avatar użytkownika
 
Posty: 955
Dołączył(a): 2008 01 30 18:17

Postprzez G-Kick » 2009 10 20 20:54

ja ich nie cierpie ale ojciec zajada sie nimi m.in ze względu na tą omege :wink:
... najlepszy nie oznacza największy ,ale najdoskonalej rozwinięty... " Arnold Schwarzenegger


Treningi personalne na ternie Częstochowy , KONSULTACJE ONLINE - układanie diety , treningów , porady w sprawie suplementacji tel 790 577 302- gg2240600 lub PW
G-Kick
User
Avatar użytkownika
 
Posty: 4575
Dołączył(a): 2008 11 09 20:10
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez emek_2006 » 2009 10 20 22:01

jak czytam Wasze przepisy to sie czuje jak w poscie "O czym marzysz na diecie"czy jak to tam bylo.kuurde ale bym teraz chrupal krewetki.. :shock: :D
emek_2006
User
 
Posty: 229
Dołączył(a): 2009 01 14 17:31
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez bokito » 2009 10 21 04:04

Mousie napisał(a):Tyracz tak napisał.

Ja też uwielbiam krewetki! Szkoda, że w Polsce nie mamy dostępu do świeżych owoców morza. Najbardziej lubię grillowane z dodatkiem czosnku i sosu sojowego. :twisted:


Sa do kupienia w wiekszych marketach
juz ugotowane wystarczy tylko polac wrzatkiem, czesto tak robie. Cena chyba 40-50 pln/kg. Trzeba tylko wylapac swieza dostawe.
bokito
User
Avatar użytkownika
 
Posty: 2846
Dołączył(a): 2008 04 27 18:08

Postprzez Mousie » 2009 10 21 09:58

Dostawa dostawą, ale przecież zanim te krewety do nas dojadą to i tak pewnie są zamrażane i trochę leżą. Smak jest po prostu inny niż w krajach, gdzie jest non-stop dostęp do świeżych owoców morza. Niestety, taką nasz kraj ma lokalizację. :wink:
Mousie
User
Avatar użytkownika
 
Posty: 247
Dołączył(a): 2009 06 08 11:14
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Vito Corleone » 2009 10 21 12:34

Dokładnie. Mam koelgę w Belgii i chodzi sobie na targ rano i kupuje świeżutkie prosto z półowu. My możemy flądrę i śledzia jedynie tak kupić :lol: Oczywiście będąc nad moriem...
Vito Corleone
User
 
Posty: 1061
Dołączył(a): 2009 01 07 14:07
Lokalizacja: Wawa

Postprzez Mousie » 2009 10 21 14:00

Belgia jest pod tym względem super! Pamiętam, że jak tam byłam to nie mogłam się napatrzyć na te stragany ze świeżymi owocami morza. :D
Mousie
User
Avatar użytkownika
 
Posty: 247
Dołączył(a): 2009 06 08 11:14
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Dieta

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość